НачалоНовини 2021/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.07.2021 - Извършват се незабавни проверки по подадени сигнали в „Защити гората”

В платформата „Защити гората” са подадени 16 сигнала от граждани за извършване на незаконна сеч, транспорт на дървесина, бракониерство и депониране на строителни отпадъци в горски територии. Създаденото преди по-малко от 20 дни приложение от съвместния проект на Изпълнителна агенция по горите и Гората.бг е леснодостъпно и цели при съмнения за незаконни дейности в горите, всеки гражданин да сигнализира и своевременно да бъдат предприети необходимите законосъобразни действия.

Такъв сигнал е получен за извършване на сеч в границите на биосферен резерват „Червената стена”. Незабавно е извършена съвместна проверка от служители в Регионална дирекция по горите – Пловдив,  Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив и Териториално поделение „Държавно горско стопанство Асеновград“. 

Проверяващите са установили, че сеч се извършва в обект за добив на дървесина, който е в близост, но извън границите на резервата. За обекта, намиращ се  в държавни горски територии, в района на дейност на ТП „Държавна горско стопанство Асеновград“ при Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян има издадено редовно позволително за сеч. Експертите не са констатирали незаконна сеч в района, описан в сигнала. Проведен е телефонен разговор с подателя. Гражданинът не е бил запознат с точното разположение на границите на биосферен резерват "Червената стена" и е бил заблуден от поставени на видни места покрай туристически маршрут информационни табели за резервата.