НачалоНовини 2013/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

07.06.2013 - Оказване на техническа и финансова подкрепа от WWF Дунавско-Карпатска програма България, за сертифициране на горски територии

WWF Дунавско - Карпатска програма България има възможност да подпомогне технически и финансово сертифицирането на горски територии от държавните горски / ловни стопанства в страната.

Вече над 10 години WWF Дунавско-Карпатска програма България подпомага прилагането на независима и надеждна горска сертификация по системата FSC, която е доказан инструмент в световната практика за стимулиране на отговорното управление на горите. FSC сертификацията допринася за икономически изгодно ползване на горските ресурси при спазване на законността, за защита на интересите на работещите в горите и местните хора, за опазване на биоразнообразието и ограничаване на замърсяването.

Съгласно споразумение, подписано между WWF Дунавско-Карпатска програма България и Изпълнителна Агенция по Горите сред темите от взаимен интерес е посочена горската сертификация (по стандартите на FSC).

До момента WWF в България е подпомогнала технически и финансово процеса на сертификация на редица държавни горски и ловни стопанства, сред които: ДГС Айтос, ДГС Кости, ДГС Кирково, ДЛС Старо Оряхово, ДЛС Граматиково, ДЛС Росица, ДЛС Широка поляна, както и РДГ Велико Търново и РДГ Пазарджик.

WWF планира да подпомогне сертифицирането на още няколко горски / ловни стопанства до средата на 2014 година. Повече информация по темата можете да получите на тел. 0885 511 014 или чрез е-мейл: fcic@wwfdcp.bg