НачалоНовини 2013/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.06.2013 - Бяха отчетени резултатите по проект за опазване и възстановяване на природни местообитания на територията на 10 природни парка

На пресконференция днес бяха отчетени резултатите до момента по проект “Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 Натура 2000 места в българските гори”, по програма Life + на Европейската комисия. Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) е координиращ бенефициент, а асоциирани бенефициенти са Международната природозащитна организация - WWF, Семеконтролна станция - София, Тополово стопанство - Пазарджик и дирекциите на 10 природни парка – Българка, Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир, Русенски Лом, Сините камъни, Странджа, Шуменско плато. 

На проведената пресконференция присъстваха инж. Димитър Бърдаров – началник отдел в ИАГ и ръководител на проекта, инж. Кирил Ташев - експерт в ИАГ и координатор по проекта, Веселина Кавръкова - програмен ръководител на WWF България, Катерина Раковска - координатор на проекта от страна на  WWF, както и Мартин Заимов – председател на НС на Societe Generale Експресбанк, в качеството им на корпоративен партньор.

Този пилотен проект демонстрира и популяризира добри практики за опазване и възстановяване на защитени зони в горите. Представена бе информация, че в процес на възстановяване са горски и крайречни местообитания. Залесени са 681 декара с фиданки от ясен, дъб, бук, клек, черна елша и др. Поради неблагоприятни климатични условия по поречието на река Дунав тази пролет, залесяването на още 120 декара на територията на Природен парк „Персина” е отложено за есента. Партньорството между бенефициентите бе оценено като много добро. Екипът, изпълняващ проекта съобщи, че в момента се подготвя и продължение на съвместната работа, по която ИАГ и WWF да си сътрудничат и занапред.  

Дейностите по проекта включват и възстановяването на 13 характерни растителни вида, като бяла и жълта водна лилия, рилска иглика и ревен. Предварително е направено проучване кои места са най - подходящи за възстановяване и са подбирани най-добрите техники. Изготвена е карта за всяка зона, в която са предвидени консервационните дейности. Голяма част от фиданките са залесени на определените места и се извършва тяхното отглеждане и попълване. Създаден е маточник от черна топола и бяла върба в Тополово стопанство - Пазарджик. Започнало е и отглеждане на млади гори в Странджа по така наречения Заарландски метод. 

По време на срещата стана ясно също, че са изградени 23 нови и са ремонтирани 10 дървени моста, 211 метра дървени скари и 420 метра огради. За комфорта на туристите са построени 13 нови къта за отдих и са ремонтирани 7 такива и 2 туристически маршрута, във всички 10 проектни зони. Поставени са 75 информационни и 142 насочващи табели. 

Проект “Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 Натура 2000 места в българските гори” се изпълнява по европейската програма „LIFE +” и трябва да приключи през юни 2014 г. Общата му стойност е 1 236 834 евро.