НачалоНовини 2013/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.06.2013 - Детски екостационар „Бели брези” офицално отвори врати в Природен парк „Витоша”

Дирекцията на Природен парк „Витоша” към Изпълнителна агенция по горите организира специално тържество за всички деца на техния празник. Датата 1-ви юни беше избрана и за официалното откриване на Детския екостационар „Бели брези”,  разположен в едноименната местност на Витоша. Новопостроената сграда от камък, глина и дърво е на мястото на съществувалия някога пионерски лагер.

„Благодаря на всички, без които този стационар нямаше да бъде факт. Нека това място се превърне в средище за развитие на екологичната култура на нашите деца”, заяви директорът на Природен парк „Витоша” Снежана Петрова. Тя допълни още, че се надява новата придобивка да допълни и дообогати информационния потенциал на района, в който са разположени местностите Дендрариума и Игликина поляна, трите витошки музея – на мечката, на совите и водното конче, множеството информационни и туристически алеи. Специално за доброто настроение на гостите се погрижиха децата от 144-то СОУ „Народни будители” – град София и малчуганите от Първо помощно училище „Проф. дпн Георги Ангушев”. След песните и танците всички деца опитаха от вкусните творения на учениците от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Имаше и  специално подредена експозиция „Захарни цветя и животни”.  

Гостите на празника разгледаха и изложбата „Природен парк „Витоша” - страници от историята”, която представя развитието на защитената територия през годините от обявяването на парка до наши дни. Друга експозиция, изложена също в стационара запозна посетителите с архитектурния проект на сградата и етапите на строителния процес.

Специални поздравления към децата по случай техния празник поднесоха и инж. Любчо Тричков - директор на Дирекция „Проекти и международни дейности” в Изпълнителна агенция по горите и Ваня Кастрева - началник на Регионалния инспекторат по образованието София –град.

 ***

Детският екостационар „Бели брези” в Природен парк „Витоша” е изграден през 2012 г. по Проект № BG0042 „Възраждане и запазване на традиционни строителни техники и умения, използвани в България”, осъществен от Дирекция на Природен парк Витоша в партньорство с Norwegian Crafts Development - Норвегия  по приоритетна област № 4: „Опазване на европейското културно наследство”. Проектът е финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и държавния бюджет на Република България на база Грантово споразумение № BG0042-GAE-00078-E-V1 – EEA FM.