НачалоНовини 2013/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

16.05.2013 - Осъществена проверка от служители на ЕК по напредъка на изпълнението на проект „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски хабитати в НАТУРА 2000 зони”

На 13 май 2013 г., бе осъществена проверка по изпълнение на дейностите предвидени по проект „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски хабитати в НАТУРА 2000 зони”, изпълняван по Програма LIFE+ на Европейската комисия. Проектът е съвместна инициатива на Горска семеконтролна станция – София, Изпълнителна агенция по горите и Сдружение „Инициативна група Витоша”. 

Проектът има четири  общи цели:

Опазване и възстановяване на нарушени горски местообитания с европейска значимост (които са част от мрежата Натура 2000 в България);

Съхраняване на генетичния фонд на редките и защитените видове с европейска значимост, чрез създаване на генна банка от семена на дървесните видове;

Повишаване на обществената информираност относно въпросите, свързани с мрежата Натура 2000, както и по отношение на необходимостта от адаптиране на стопанисването на горите към промените на климата; 

Предоставяне и обмен на информация за методите на устойчиво възстановяване и съхранение на нарушени приоритетни типове местообитания.

По време на посещението и извършената проверка, от българска страна участие взеха: д-р инж. Любчо Тричков- директор дирекция „Проекти и международни дейности”, ИАГ, инж. Свилена Божинова- директор на ГСС-София, инж. Николай Василев-началник отдел „ПСП”, ИАГ, г-жа Ива Александрова- главен счетоводител на ГСС,  г-н Теодор Тодоров, ИГВ- координатор на проекта, г-н Юлиян Спиров – финансов асистент на проекта, г-н Ивайло Зафиров- отговарящ за мониторинга на Програмата LIFE+ за България и представителите на ЕК от Генерална дирекция „Околна среда”, отговарящи за проектите по Програма LIFE+, г-н Сайман Гос- технически ръководител и г-жа Брунхилде Рак- финансов ръководител.

По време на сутрешното заседание, беше направена презентация за напредъка по изпълнението на дейностите по проекта и бяха дискутирани детайли и възможни проблеми относно техническото и финансовото му изпълнение, като бяха предоставени и прегледани  съответните документи за това.

След обяд, бяха посетени на терена възобновени площи в хабитат 91H0* Панонски гори с Quercus pubescens - 80  дка, отдел 198"в" в землището на с.Понор, ДГС София. Освен това, бяха посетени: разсадник Локорско с производствена площ за производство на фиданки с цел възобновяване на предвидените по проекта хабитати; изградената по проекта оранжерия; ремонтираната сграда за създаване на „генна банка” за съхранение на семена от дървесни и храстови видове с европейска значимост.