НачалоНовини 2020/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

09.09.2020 - Използване на забранени устройства за примамване на птиците установиха горски служители при проверки от началото на ловния сезон

Повече от 4 800 проверки за нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/ са извършени от началото на ловния сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина (08.08.2020 г. – 07.09.2020 г.). Горските служители, съвместно с представители на МВР и на ловните сдружения на територията на цялата страна са проверили 3481 бр. ловци, 894 ловни дружини, 334 превозни средства и 105 други физически лица. В процеса на проверките са установени 11 нарушения, за три от които са съставени актове и осем са констатирани с протоколи.

Най-често срещаното нарушение от началото на сезона е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, които са забранени при лов на мигриращ дивеч според разпоредбите на Бернската Конвенция и ЗЛОД. Предвидената глоба за това нарушение е от 200 до 2000 лв. При проверките са конфискувани 8 подобни устройства. Останалите нарушения са ловуване без билет или с нередовни документи, както и отстрелян неразрешен за лов дивеч.

„Ловците показват добра дисциплина. Прави впечатление, че не са констатирани нарушения, свързани с употребата на алкохол и липсата на сигнална екипировка. Вследствие на предприетите мерки и засиления контрол от страна на горските инспектори, тези нарушения са ограничени“, констатират проверяващите.

Интензивните съвместни проверки ще продължат до края на ловния сезон.