НачалоНовини 2013/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.06.2013 - Природен парк „Шуменско плато” организира фестивал „Зелени слънца”, посветен на Еньовден

Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато” към Изпълнителна агенция по горите и тази година организира Фестивал „Зелени слънца”, посветен на  Еньовден - 24 юни. Събитието ще се проведе на 23 и 24 юни 2013 г. на територията на парка в близост до Информационния център. Празникът на слънцето, водата, билките и живителната сила на природата е един от най-тачените в българския календар. С провеждането му Дирекцията на парка си поставя за цел да популяризира и съхранява народната традиция, отразяваща отношението на българина към билките, лечебната сила, която притежават и да създава нагласи за тяхното опазване.

Началото на фестивала е поставено през 2006 г. и през годините  се утвърждава като успешна форма за културен туризъм и привличане на туристи в Природен парк„Шуменско плато”. Инициативата дава възможност за представяне на местни традиции, занаяти и практики чрез работилници и щандове за ръчно изработване на продукти.

През настоящата година гостите на Фестивал „Зелени слънца” ще могат да наблюдават възстановка на обичая „Еньовден”, драматично- музикален спектакъл „Слънчов ден” с участието на Вокално-театрална формация при ОШИ „А. Стоянов” - гр. Шумен и Градски духов оркестър „М. Биков” при НЧ „Ст. Чилингиров 1963”. Посетителите ще могат да участват в работилници за приложно творчество и арт-ателиета, да дегустират билкови чайове, да разпознават и научат много за билките и да вземат участие в дейности, свързани с тематиката на празника. 

Целта на организаторите е да покажат, че защитените територии съхраняват успешно не само българската природа, но и националното  богатство - народните традиции и обичаи. 

* Приложено Ви изпращаме и програмата за организираните събития в рамките на Фестивал „Зелени слънца”

 
Документи