НачалоНовини 2013/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

12.06.2013 - Експерти обсъдиха проблемите по съхненето на иглолистните култури

Работна среща по проблемите на съхненето на бял и черборови култури се състоя в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). Тя беше инициирана във връзка с решение от колегиум на ръководството на агенцията с регионалните структури, на който беше обсъдено състоянието на иглолистните насаждения в страната. 

„Климатичните промени и сушата в последните години оказва съществено влияние върху състоянието на изкуствено създадените гори”. Това заяви инж. Стойчо Бялков, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности” в ИАГ. Той допълни, че тази тенденция се потвърждава и от периодично изготвяните прогнози на трите Лесозащитни станции – Варна, Пловдив и София. При извършената инвентаризация на площите е констатирано, че засегнати от съхнене са близо 110 000 декара култури от бял и черен бор със средна възраст 40-50 години, създадени в райони с надморска височина до 700-800 метра. За отделните региони на страната интензивността на процеса е различен. Причините ще бъдат обследвани и ще бъде направен анализ, като в най-кратък срок ИАГ ще изготви указания за дейностите, които да бъдат предприети в засегнатите територии.     

В дискусиите по проблема, освен експерти от ИАГ и Лесозащитните станции, участие взеха и представители на Института за гората при БАН и Лесотехническия университет.