НачалоНовини 2013/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

30.05.2013 - Най-високото и атрактивно изложение „Булфорест шоу” беше официално открито

Кметът на община Чепеларе Тодор Бозуков и председателят на Националното сдружение на собствениците на недържавни гори „Горовладелец” инж. Анелия Почеканска пресякоха с брадви лентата на единственото по рода си в България Международно изложение за горско стопанство, машини и технологии „Булфорест” шоу” 2013. То се провежда на връх „Мечи чал” над град Чепеларе на 1 881 м надморска височина и ще продължи до 1 юни. 

На официалното откриване присъстваха още директорът на Северозападно държавно предприятие инж. Юри Миков, експерти от Изпълнителна агенция по горите, директорът на РДГ Пловдив  инж. Пенчо Дерменджиев и зам.-директорът на РДГ Смолян инж. Сашка Иванова.

В приветствията си към гостите и участниците в изложението, официалните лица подчертаха значението на горския ресурс като национално и световно богатство, важността му за осигуряване на материални блага и поминък на населението. Инвестирането в нови технологии и изграждането на горска инфраструктура са гаранция за повишаване на качеството на извършваните дейности в горите, развитието на отрасъла и облекчаване на труда на работещите в него. След откриването по атрактивен начин бяха направени на живо демонстрации с последните технологии и машини за поваляне и кастрене на дървета, почистване на сечища, товарене и извозване на добитата дървесина, белене и бичене на объл дървен материал. Посетителите имаха възможност да видят как се залесява с последните технологични иновации и машини и как се гасят горски пожари.

Входът на изложението е свободен. Осигурени са безплатен достъп с лифт до мястото на мероприятието и зона за паркиране.

Събитието се провежда под егидата на Министерство на земеделието и храните чрез 6-те държавни предприятия в партньорство с Изпълнителна агенция по горите, община Чепеларе и сдружение „Горовладелец”.