НачалоНовини 2013/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.05.2013 - Дирекциите на Природните паркове «Русенски Лом» и «Персина» ще се включат в оценителен тур на екологично обучение по река Дунав

Дирекциите на Природните паркове „Русенски Лом” и „Персина” към Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) при Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са партньори по проект „Утвърждаване на мрежата от Защитени територии „Дунавски паркове", като платформа за опазване на Дунавското природно наследство"Reference number SEE/D/0165/2.3/X, финансиран от Оперативна програма за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007-2013". Партньори по проекта са 14 природни парка от 8 държави.

Приетата през 2011 г. стратегия за Дунавския регион ЕС разработи устойчиво управление на района за хората и природата. Дунавските паркове са мрежа от защитени територии по поречието на р. Дунав между Шварцвалд на запад и Черно море на изток. С тази рамка оценителния тур на Дунавските паркове ще започне на 28 Май 2013 г.. Една от дейностите, свързана с обучение за опазване на природата по река Дунав, ще доведе след дълго пътуване партньорите ни в България.

Целите на пътуването ще са придобиване на нов опит и идеи, създаване на сътрудничество, обстоен преглед на това, което съществува до момента, за да се направят изводи, които да помогнат за подобряването на екологичното образование за Дунавските защитени територии.

Река Дунав преминава през териториите на 10 страни и е с дължина 2.840 kм. Изключително важно е нейното значение за хората, които обединява и разделя. Реката е коридор на богато биологично и ландшафтно разнообразие и културно - историческо наследство. Пътуването през всичките 10 държави по поречието на р. Дунав, ще бъде достъпно за повече от 30 сайта, които дават възможност на хората да открият, изпитат и научат за природата в заливните равнини. На всеки сайт се предвижда компактна програма от посещения на място, интервюта и понякога дълги преходи. 

Цялото пътуване може да бъде проследено на блог  http://www.danubeparks.org/blogs/danube_education от 28.05.2013 г., който ежедневно ще бъде обновяван. 

Списък на населените места където ще са разположени сайтовете ни: Ulm - Beuron - Riedlingen - Bächingen - Neuburg - Ingolstadt - Weltenburg - Moos - Engelhartszell - Rossatz - Wien - Hohenau - Eckartsau - Bratislava - Mosonmagyarovar - Lipot - Velky Lel - Esztergom - –Visegrad - Kisoroszi - Racalmas - Kölked - Kopacevo - Tikves - Krapje - Drenov Bok - Kupinovo - Deliblato - Donji Milanovac - Орсова – Белене – Тутракан – Иваново - Comana - Tulcea - Murighiol - Sf. Gheorghe - Sulina - Crisan - Galati - Slobozia Mare – Vilkovo.