НачалоНовини 2020/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.06.2020 - Засилен контрол за незаконно бране на билки в горските територии

Служителите по горите от регионалните дирекции по горите и природните паркове извършват масови проверки в горските територии за нерегламентирано бране на билки и недървесни горски продукти. Във връзка с настъпване на периода на събиране на билките, зачестяват и случаите на сеч на дървета с цел беритба на липов цвят за стопански цели. Драстично нарушение установяват горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Велико Търново през вчерашния ден, когато е констатирана сеч на 22 броя дървета от дървесен вид липа, които са отсечени с цел бране на липов цвят. Незаконната сеч е извършена в две насаждения – държавна горска територия. Съставени са два констативни протокола. 

15 акта по Закона за биологичното разнообразие от началото на годината са съставили горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Бургас. Задържани са 141 кг блатно кокиче, 313 кг самардала, 1 560 кг листа от бръшлян. 

През 2019 г. горските служители са съставили 24 акта по Закона за лечебните растения. Задържани са 333 кг билки, гъби, горски плодове и недървесни продукти. 

Брането на билки за стопански цели се извършва само с разрешително, издадено от държавното горско стопанство и по начин, който не нанася щети на дърветата.  

 

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност